Enduro Panorama 2018 (RO)

Vzhledem k situaci která se letos děje kolem závodů pod hlavičkou AČR jsem se rozhodl vyzkoušet jiný typ závodu.
Vydali jsme se na vychvalované Enduro Panorama ročník 2018 v Rumunsku. Jedná se o typ závodu Hard enduro, konkrétně tento závod je 4 denní. Závod se konal 3.-6.května na okraji městečka Ghelari (kousek na jih od města Deva).

Cesta do Rumunska probíhala bez problémů a bez zdržení, kupodivu rumunské dálnice jsou v lepším stavu než ty v ČR. Celkem jsme měli na tachometru natočeno 1150km. Počasí podle předpovědi mělo být teplé a slunečné, což se vyplnilo a celý týden bylo příjemných 25 stupňů.

Den 0:

Po přejímkách jsme se vydali na kratší výlet do místních hor pod vedením Marcela. V Rumunsku není problém s ježděním po lese jako v ČR. Okoukli jsme místní terén, vyzkoušeli si pár výjezdů a sjezdů. Odpoledne jsme dorazili zpět do depa u penzionu Panorama. Penzion leží na vyhlídce s perfektním zázemím ( teplé sprchy, WC, restaurace atd.). K večeru jsme si ještě byli projet prolog který nás měl čekat hned ráno jako rozřazovací závod do odpoledního.

Den 1:

Vypsané kategorie: Profi, Expert a Hobby.
Start do cca 5-ti minutového prologu probíhal kousek od depa. Byl to v podstatě celkem rychlý Enduro test který jezdce rozřadil podle výkonnosti do odpoledního závodu. V tomto měřeném úseku jsem dojel na 6. pozici a také jako šestý jsem startoval do odpoledního prologu.
Odpolední prolog startoval ve 13h na jiné louce kousek od depa. Tentokrát už se jela 45km trať. Značení trati bylo mlíkem na stromech podle jednotlivých kategorií. Začal jsem opatrně, nevěděl jsem co nás čeká. Nakonec z toho bylo dost rychlé Cross Country kolo bez těžších úseků. Překvapivý byl akorát 500m dlouhý důlní tunel a kdo neměl světlo musel si počkat na jezdce co mu svítil. Den jsem zakončil kolem 20.místa v kategorii Expert kde bylo přihlášeno 150 jezdců.

Den 2.:

Vzhledem k teplému počasí se na loukách dost prášilo takže byl problém s předjížděním pomalejších jezdců. Mimo ideální kolej se mi moc vjíždět nechtělo, nikdy nevíte co v trávě nebo pod listím je. Start druhého dne byl opět v 9:00 kousek od depa a měřil necelých 100km. Zhruba po 20km se těsně přede mnou vysekal jezdec, vypadalo to dost ošklivě a nemohl pořádně dýchat. Ještě s dalším jezdcem jsme u něj cca 5minut zůstali než trochu přišel k sobě. Nakonec řekl ať pokračujeme. Vzhledem k prachu jsem párkrát špatně odbočil a musel se vracet a hledat správnou cestu. Od půlky jsem navíc jel s defektem zadního kola. Závod tak nezačal zrovna nejlépe ale terén a zážitek super.

Den 3.:

Kvůli možnosti defektu Tubiliss jsem na 3. den nazul raději mousse i do zadního kola. Opět nás čekalo nové kolo zhruba 100km dlouhé. V případě deště a bahna je ale nejlepší podhuštěná pneu na tubilissu ( bezdušový systém).
Od začátku se mi jelo pěkně, nasadil jsem dobré tempo. Zhruba po 20-ti minutách od startu jsme přijeli do kaňonu který vedl do prudkého kopce. Tekla tudy voda a museli jsme „přeskákat“ kamenité koryto. Kaňon byl úzký a nedalo se předjíždět takže jsme skoro všichni čekali ve frontě než se to rozjede. Tento úsek se jel kolem 20-ti minut ( 500m ). Tady jsem už zapnul i ventilátor . Když jsme se dostali z kaňonu přestala mi fungovat spojka. Bohužel mi trvalo skoro hodinu než jsem závadu objevil a než sehnal spojkovou kapalinu….. tím závod vlastně skončil a nebyla šance na dobrý výsledek. Motorku jsem nakonec opravil, do cíle dojel a hezky se svezl po lesích a místních loukách. Škoda té poruchy.

Den 4.:

Čekal nás závěrečný den dlouhý 45km. Obdoba prvního dne. Trať vedla opět po nových úsecích a tentokrát byla asi nejrychlejší ze všech dnů. Rychlé pasáže po lesních cestách střídali úseky v lese. Tentokrát žádné dlouhé výjezdy ani sjezdy. Spíše rychlé Cross Country. S časovou ztrátou z předešlých dnů už nemělo cenu pospíchat takže jsem se spíš „kochal“ krásnou rumunskou krajinou a tratí.

S problémy a smůlou která mne potkala jsem dojel v kategorii na 35.místě. Vůbec ale nelituju krásného zážitku na tomto enduru a budu se těšit na další ročník 2019.

Zanechat komentar